Gör ditt eget ekologiska skovax

Har ni också ljugit skoförsäljaren rakt upp i ansiktet när denne vill sälja på er en burk dyr skokräm för att inte dina dyrgripar till skor ska gå en alldeles för tidig, torr, blöt eller repig död till mötes? En sådan har jag redan hemma, tack ändå. Slinker liksom ur en innan man hinner tänka. Numera svarar jag glatt och ärligt ”nej tack, jag gör min själv”. 

Som de flesta av er vet vid det här laget så eftersträvar vår familj en så ren, giftfri och ekologisk livsstil som möjligt. Vi försöker hela tiden göra aktiva val i konsumtion och användning utefter vad som gynnar vår miljö och hälsa allra bäst. Kemikalier känns varken rätt i eller på vår kropp. Därför försöker vi alltid att köpa så bra produkter som möjligt, och kan vi så skapar vi gärna själva. Skovax är en sådan sak. I vuxen ålder har jag insett att det är så värt att ta hand om sina skor med en mjukgörande och skyddande fet kräm. Men jag avstår gärna kemikalierna i, därför gör jag min egen som är minst lika som köpkräm – men även ekologisk. Den är enkel att göra, tar bara ca 5 minuter och både vårdar, skyddar och mjukgör dina skor på ett jättefint sätt. Dessutom skiner de fint efteråt! Här nedanför bjuder jag er på mitt fantastiskt recept, det är krämigt i koncistensen och vill man ha det mer fast så är det bara att öka bivaxet. Lycka till!

 

EKOLOGISKT SKOVAX

ca 125 ml, halvera gärna om du inte behöver så mycket

 
20 gram bivax
20 gram kokosolja
50 gram rapsolja
40 gram ricinolja
en glasburk att förvara det i
Börja med att lägga bivaxet och kokosoljan i ett varmt vattenbad (i en koktålig skål placerad i en kastrull med vatten på spisplattan). Låt det smälta och rör sedan ner rapsolja och ricinolja tills det har blandats ordentligt. Häll upp i en glasburk och låt svalna (stelna). När det är stelt kan du börja använda det direkt. Jag återanvänder en tygtrasa (gammal bebisbody) och putsar skorna med.

2 reaktioner på ”Gör ditt eget ekologiska skovax”

  1. Hej!
    Jag har ingen ricinoljan hemma, går det att byta den mot någon annan olja? Om det går, vad skulle du föreslå för alternativ? ?

    Tack för en fantastisk plattform!

  2. Hej!
    Jag har inte ricinoljan hemma, går det att byta ut den mot någon annan olja? Om det går, vad skulle du föreslå för alternativ? ?

    Tack för en fantastisk plattform!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top