Rawfood dammsugare (utan gluten, vitt socker, mjölk eller ägg)


Jag tänkte kika in i sommarsolen med ännu ett underbart fikarecept – detta i klassisk ton med ytterst modern touch!

Det är rätt lustigt hur man som gravid helt plötsligt får sug på smaker som man annars aldrig är sådär förtjust i. Som dammsugare, jag har nog aldrig köpt eller bakat en dammsugare i hela mitt liv och de jag har ätit kan jag nog räkna på min hand. Men nu de sista dagarna, åh vad den speciella smaken lockar! Så därför fick det helt enkelt bli ett nytt recept på hälsosammare dammsugare utan gluten, vitt socker, mjölk eller ägg. Hur nyttigt kan dammsugare verkligen bli? Tja, marsipanen har fått sin gröna färg från spenat och kakbasen består av quinoa… Blev du avskräckt en smula? Jag lovar att de kommer få dig på fall, de blev Verkligen så goda!


DAMMSUGARE –  15 stycken

Deg:
2,75 dl kokt quinoa
2,25 msk rå kakao
2,25 dl kokosflingor
1,25 msk arrakessens (eller mer kakao om du inte vill ha den karaktäristiska smaken)
100 gram dadlar (ca 20 stycken)

Koka quinoan riktigt mjuk och låt den svalna hel. Mixa sedan allt i en stark mixer till en jämn smet.
Marsipan:
1 dl honung (eller agave/lönnsirap för vegansk)
3 msk babyspenat
6,5 dl mandelmjöl
Mixa honungen med spenaten till en jämn smet och gärna utan bitar. Blanda sedan ner mandelmjölet och blanda väl. Kavla sedan ut marsipanen (gärna på ett bakplåtspapper) till önskad tjocklek, rulla degen i en avlång rulle och ”klä om” marsipanen (som bilden nedan visar). Skär i önskade storlekar.50 gram mörk choklad (jag använder Vivanis 92%iga utan socker)
Smält chokladen och doppa ner dammsugarna på bägge sidorna. Låt svalna i kylskåpet. Njut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top