Gör ditt eget ekologiska diskmedel

Att byta ut sitt gamla hederliga diskmedel till ett ekologiskt är att göra miljön en stor tjänst! För mig känns det fel att något som används så ofta i vardagen ska behöva stämplas med en varningstext då det innehåller giftiga kemikalier som skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer (hint: vänd på din YES-flaska) eller som redan vid små doser kan leda till allergi och eksem vid hudkontakt (hur många diskar med handskar?). Vi bytte ut vårt diskmedel till giftfritt för drygt tre år sedan och har sedan dess varierat mellan Attitude och Sodasan (Lily’s eco är också ett populärt märke). Numera gör vi dock vårt eget – vilket är billigare och faktiskt riktigt enkelt och bra. Plus att man slipper få en plastflaska vid varje nyköp, den är vegansk och innehåller enbart förtvålade vegetabiliska oljor och eteriska oljor. Idag tänkte jag tipsa om mitt superenkla recept! Det är mycket tunnare i konsistensen än ”vanligt”, vilket är en vanesak men kostar å andra sidan bara ca 10-20 kronor / 500 ml (beroende på vilken tvål du köper). Jag använder en olivtvål (enbart olivolja) från Loelle och har köpt en tvålpump på loppis för en tia. Innan varje användning så skakar jag om flaskan för att det ska blandas ytterligare!

DIY EKOLOGISKT DISKMEDEL
500 ml

35-50 gram ekologisk hårdtvål (beroende på hur tjock du vill ha medlet + skippa de med palmolja i)
5 dl vatten
ev. 30 droppar eterisk olja (jag älskar citrusdofter som lime, citron och även eukalyptus)
1 kastrull
stavmixer
en pumpflaska

Börja med att riva hårdtvålen med ett rivjärn till tvålflingor (öka mängden om du vill ha den tjockare). Koka upp vattnet i en kastrull och när det kokar -ställ åt sidan och rör i tvålflingorna. Rör runt tills allt är upplöst och låt stå orört i ett par timmar. Stavmixa då en minut, häll eventuellt ner eteriska oljor för doft (inget måste), stavmixa en snabbis igen häll upp i en tvålpump. Redo att användas, skaka gärna flaskan innan användning!

6 reaktioner på ”Gör ditt eget ekologiska diskmedel”

  1. Hej. Vilken intressant blogg du har 🙂 Tänkte fråga om du tror att det skulle funka att använda tvålflingor av galltvål istället? Och om man kan byta ut eteriska oljan till tea tree?

    1. Hej och tack! 🙂 Absolut, det funkar toppenbra! Och teattree är ju en eterisk olja, en starkt bakteriedödande dessutom så go for it! 🙂

  2. Hej! Jag använder en tvål köpt från jordklok. Aleppotvål traditionell, har en med 1% lagerbärsolja och en med 20%. Kan man riva och använda den? Den innehåller
    bara olivolja och då 1% eller 20% lagerbärsolja.
    Ber om ursäkt om min fråga är dum, men tvålarna var väldigt dyra och vill inte slösa på dom i onödan ?
    Tack för svar, din blogg är fantastisk!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top