FÖRSKOLESTART

Gud, vilken chock det blev att behöva dra på sig ett par jeans imorse. Man har vant sig så starkt vid värmen att dessa dagar med försmak på hösten känns lustiga. Även om den detta år är väldigt välkomnad, kvoten av sommar har verkligen fyllts på till bredden och hösten lockar nu med sin höga mysfaktor och krispiga luft.

Denna höst kommer med stor förändring och nya rutiner. Efter att ha haft båda barnen hemma så ska Jonathan börja i förskolan för första gången. Det känns fint att han har kunnat vara hemma med mig i 3,5 år då det har varit rätt i vår familj och vi har haft möjligheten, men samtidigt känns det väldigt bra att det nu är dags. Och som han har längtat! På helgerna har vi sedan i vintras promenerat till förskolans utegård och där lekt, gungat, klättrat och tjuvkikat in i fönstren. Minst sagt var det en förväntansfull kille som klev in på sin avdelning med mig hand i hand igår. Och i ärlighetens namn tror jag nästan att jag var snäppet nervösare, det kändes nästan som att det var jag själv som skulle börja i ny skola. Kommer det alltid kännas så som förälder, att när ens barn gör något i livet så är hälften av ens eget hjärta fysiskt med i upplevelsen? Mäktigt! Första dagen bestod av en avvaktande liten kille, observerande och med lite lätt försiktiga moves i omgivningen. Andra dagen, idag, var han redan varmare i kläderna, han visste vad han ville leka med och när en av de äldre tjejerna kramade om honom hårt i slutet av vår vistelse så sken han starkare en solen och sa ”vi ses imorn”. Stort!

Nu sover båda barnen lunch ute i vagnen och jag filar på en ny blogg-utsida, det är dags att det blir lite smidigare att hitta recept!

6 reaktioner på ”FÖRSKOLESTART”

 1. Hej!
  Stort med förskola. Tyckte det var väldigt jobbigt att lämna över kontrollen till förskolan när jag skolade in. Att man inte längre riktigt vet allt som försiggår i barnens liv. Men barnen tycker det är jätteroligt att vara där och då känns det delvis ändå bra ?
  Hur har ni gjort det med kosten på förskolan? Jag har tyckt det varit väldigt svårt med den biten. Vad man vill och vad man kan begära.

  1. Hej! Ja visst är det stort och jag håller helt med, det är tufft att lämna bort kontrollen.. Kosten har onekligen varit en stor fråga för oss och vi har både gluten- och sockerfritt som kriterier. Jag gick ner och pratade med förskolans kockerska, där jag förklarade att det är av största vikt för oss då kost och mående hänger samman. Och de har varit väldigt tillmötesgående. Mejerier i mat är ok där men han dricker inte mjölk i glas utan får havremjölk, vilket känns väldigt bra. Men Jag förstår precis svårigheten i just detta, för mig är det viktigt att våga stå på sig och visa att man som förälder anser det viktigt med ex sockerfritt om man nu gör det. För varje förälder som säger till så sker en förändring, tänker jag. ?

   1. Ja precis. Jag har sagt till om sockerfritt och det har fungerat, men glutenfritt verkar ju alla krävs intyg på nu. Så jag har inte ens känt att jag haft något val där. ?

 2. Hur gör du med kosten på förskolan? Kommer sonen äta gluten nu? Mjölk? O annat?
  Funderar själv på hur jag ska göra.

  1. Hej Therese! Kosten har absolut var it en kluring och vi landade i att glutenfritt och sockerfritt är för oss absolut viktigast. Så vi beskrev det tydligt i pappren och jag gick personligen ner och pratade med kockerskan om våra önskemål. Mjölk är okej i mat men ej att dricka rakt ut, så här får han havremjölk. ?

 3. Hej!
  Stort med förskola! Jag tyckte det jobbigaste med inskolningen och förskolan var att lämna över en del av kontrollen över barnen. Att man inte längre vet riktigt allt som händer i barnens liv, eller vad de får äta. Har i alla fall hänt oss flera gånger att barnen fått mat/dryck vi sagt nej till.
  Hur har ni gjort med maten? Tycker det varit en svår bit, vad man själv vill och vad man kan begära.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top