Blåbärsmuffins med frosting (veganska, glutenfria & paleo)

Nu innan julkryddorna tar över recepten här inne alltför mycket tänkte jag bjussa på en bärig godsak! Att blåbäret är en svensk superfood proppfylld med antioxidanter som gör oss gott har väl knappast någon missat? Så varför inte boosta syn, mage och hy genom att slänga ihop mina underbara blåbärsmuffins? I över två år har de förgyllt våra matsäckar, fikan och inte minst efterrättsbord – och ofta hyllats av utomstående. Jag har nu även gjort dem veganska med hjälp av chiafrön (valfritt) och spicat upp dem med lite blåbärsfrosting (innehåller mejerier). En supergod mumsbit som dessutom är oerhört vackra att se på!

BLÅBÄRSMUFFINS MED FROSTING
ca 18 stycken

BLÅBÄRSMUFFINS:
3 medelstora mogna bananer
4 ägg* (eller 4 chiaägg** för vegansk/äggfri)
2 dl riven kokos
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
2,5 dl blåbär (1,5 + 1)
8 färska urkärnade dadlar
3 msk smält kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
en rejäl nypa salt
* Ej vegansk
** 4 chiaägg= 4 msk chiafrön + 12 msk vatten som mixas och låter stås i 10 minuter

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa banan och hacka dadlar med kniv innan du mixar dem bägge med stavmixer till en smet. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom blåbären) och mixa till en smet. Häll i 1,5 dl blåbär och mixa igen. Ta resterande 1 dl blåbär och med en sked blanda i dem för att hålla dem någorlunda hela. Vill du ha sötare muffins så blanda i kokossocker (gärna mortlat till pulver) med blåbären innan du blandar i dem i smeten. Häll smeten i normalstora muffinsformar (16-18 st) och använd gärna muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och gör under tiden frostingen.

BLÅBÄRSFROSTING (ej vegansk):
200 gram färskost
150 gram rumstemp. smör
2-4 msk honung/agave
1 msk upptinade blåbär

Vispa upp färskosten, smöret och sötningen till en smet. Mosa blåbären för att nå den färgade saften och droppa därefter i den så att det färgar av. Vispa igen. Är frostingen för lös så kan du alltid ställa in den en stund i kylskåpet innan du tar ut den och spritsar på.

4 reaktioner på ”Blåbärsmuffins med frosting (veganska, glutenfria & paleo)”

 1. Hej,

  Vilken fantastisk sida jag trillande in på . Har 11–och 13års kalas i helgen. Tänkte testa dina kanelbullar och blåbörsmuffins på vanliga sockermänniskor :). Går de att göra i förväg och frysa in?
  Mvh
  Elin

  1. Hej och tack, vad glad jag blir! 🙂 Åh så roligt! Ja det går, även om det såklart alltid blir godast att göra precis lagom till servering. 🙂 Hoppas det ska smaka och att ni får en fin kalashelg! Med värme, Louise

 2. Hej!? Har du gjort muffinsen med chiaägg själv? Jag har haft dem inne i en timme snart, men är bara som en blöt gröt inuti fortfarande. Ska de vara så? Är det alltså samma tid oavsett om man använder ägg eller chiafrön?
  Hälsningar
  Alexandra

  1. LouiseStromberg.com

   Hej Alexandra, så tråkigt att höra att de inte blev bra. Ja jag har själv gjort med chiaägg många gånger, hmm så lustigt. Med värme, Louise

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top