Mina tre veganska ”sill”-favoriter (lchf & paleo)

Självklart ska ”sill” finnas med även på det gröna julbordet – här får ni ta del av mina tre favoriter: traditionell inlagd, senaps- och skärgård. Gjorda på aubergine, eller äggplanta som den också kallas. Mitt tips är dock att skala auberginen för att få en mer tillfredsställande konsistens. Hoppas det ska smaka! 🙂

VEGANSK TRADITIONELL SILL PÅ AUBERGINE

½ aubergine

Börja med att skala auberginen. Och om det är svårt att få bort skalet så kan du med fördel börja med att skära auberginen i mindre bitar (tänk i storlek med vanliga små sillbitar på ca 2-3 cm i längd x 0,75 cm tjocka) och därefter skära bort skalet. Jag föredrar att skära bort skalet för att få en mjukare konsistens. Koka sedan upp aubuerginbitarna i vatten under ett par minuter, sila bort vattnet och låt dem svala under tiden du gör lagen.

Lagen:
1 dl ättika

1,25 dl björksocker (eller kokossocker, men då blir lagen mörk)
3 dl vatten
½ rödlök
2 dl lagerblad
1 morot
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn

Skiva rödlöken samt skala och skiva moroten. Koka upp ättika, vatten, sötning, lagerblad och kryddnejlikor under ett par minuter och häll sedan i en glasskål ihop med rödlöken, moroten och aubergineskivorna. Låt dem sedan stå och dra till sig i skålen i minst ett dygn, gärna två, innan du serverar dem.


 VEGANSK SKÄRGÅRDSILL PÅ AUBERGINE

½ aubergine
½ dl dill

Börja med att skala auberginen. Och om det är svårt att få bort skalet så kan du med fördel börja med att skära auberginen i mindre bitar (tänk i storlek med vanliga små sillbitar på ca 2-3 cm i längd x 0,75 cm tjocka) och därefter skära bort skalet. Jag föredrar att skära bort skalet för att få en mjukare konsistens. Koka sedan upp aubuerginbitarna i vatten under ett par minuter, sila bort vattnet och låt dem svala under tiden du gör lagen.

Lagen:
1 dl ättika

1,25 dl björksocker (eller kokossocker, men då blir lagen mörk)
3 dl vatten
½ rödlök
2 dl lagerblad
1 morot
4 kryddpepparkorn

Skiva rödlöken samt skala och skiva moroten. Koka upp ättika, vatten, sötning, lagerblad och kryddpepparkorn under ett par minuter och häll sedan i en glasskål ihop med rödlöken, moroten och aubergineskivorna. Låt dem sedan stå och dra till sig i skålen i minst ett dygn, gärna två, innan du serverar dem.

SKÄRGÅRDSSÅS
2 dl majonnäs
½ tsk dijonsenap
¾ dl tångkaviar
2 msk citron
½ dl hackad dill
1 hackad rödlök

Salt & peppar

Vispa ihop majonnäs, dijonsenap, tångkaviar, citron, dill och hackad rödlök till en röra. Smaka av med salt och peppar.

Sila av lagen och lägg i ”sillen” i skärgårdssåsen och rör runt. Färdig att serveras, men kan med all fördel låtas stå och dra till sig i 1-2 dygn innan servering för bästa resultat.

Vegansk majonnäs
½ dl kikärtsspad (det spad som blir kvar i förpackningen med kikärtor)
½ tsk vitvinsvinäger
ev. ½ tsk dijonsenap
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
2 dl neutral rapsolja (Garant har en ekologisk sort)

Mitt största tips när du ska göra majonnäs är att se till att alla ingredienser har samma temperatur, antingen kylskåpskall eller rumsvarm. Börja med att mixa ihop kikärtsspad, vinäger, dijonsenap, salt och svartpeppar med en stavmixer och i en skål med höga kanter. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle medan du mixar, till en slät och fluffig majonnäs.


VEGANSK SENAPSSILL PÅ AUBERGINE
½ aubergine

Börja med att skala auberginen. Och om det är svårt att få bort skalet så kan du med fördel börja med att skära auberginen i mindre bitar (tänk i storlek med vanliga små sillbitar på ca 2-3 cm i längd x 0,75 cm tjocka) och därefter skära bort skalet. Jag föredrar att skära bort skalet för att få en mjukare konsistens. Koka sedan upp aubuerginbitarna i vatten under ett par minuter, sila bort vattnet och låt dem svala under tiden du gör lagen.

Lagen:
1 dl ättika

1,25 dl björksocker (eller kokossocker, men då blir lagen mörk)
3 dl vatten
½ rödlök
2 dl lagerblad
1 morot
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn

Skiva rödlöken samt skala och skiva moroten. Koka upp ättika, vatten, sötning, lagerblad och kryddnejlikor under ett par minuter och häll sedan i en glasskål ihop med rödlöken, moroten och aubergineskivorna. Låt dem sedan stå och dra till sig i skålen i minst ett dygn, gärna två, innan du serverar dem.

 Senapssåsen
1 dl neutral rapsolja
3 msk senap
2 msk björksocker (eller kokossocker)
2 msk vitvinsvinäger
1 dl hackad dill
salt

För bästa resultat: Försök få samtliga ingredienser att ha samma temperatur, genom att exempelvis låta dem stå framme en stund innan. Ta fram en skål med höga kanter och mixa däri senap, sötning och vitvinvinäger jämnt. Häll därefter i rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar med en stavmixer tills det blir en jämn sås. Blanda i hackad dill och smaka av med salt, vartefter du silar av ”sillen” från lagen och lägger i din i senapssåsen. Färdig att serveras, men kan med all fördel låtas stå och dra till sig i 1-2 dygn innan servering för bästa resultat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top