Att låta hjärnan pausa från social media

Gud, vem hon nu än är, så skönt det har varit att stänga ner social media dessa första två veckor av året! Att slå av alla notiser och avinstallera alla appar, för att sedan bara stå där naken i själen och se vad som sker inombords när allt tystnar. För det gör just det, tystnar. Ett hemskt dånande öronbedövande inre brus som hjärnan på något sätt lärt sig vänja sig vid till den grad att man inte längre förstår att det finns försvinner. Från att inte ens förstå att det någonsin varit där till att totalt försvinna och lämna efter sig ett tomrum med en tillhörande tystnad man inte minns fanns. Puff! Social media är verkligen en källa till mäktiga möjligheter, ovärderliga ögonöppnare och kunskapsfulla inspirationer. Ett sätt att nå den stam av människor vi inte föddes in i men ändå så väl känner oss tillhöra. Det är mäktigt. Så mäktigt att vi mitt i användadets vana glömmer bort att det väldigt ofta öderlägger den där tiden mellan händelser som vi gärna vill fly ifrån, så som att sitta på bussen, stå i kön på Ica eller passa på när vi sitter på toaletten. Den där osynliga tiden som vi gärna vill få att gå genom att skrolla igenom andras liv, medan vi egentligen så dyrt behöver för att göra ingenting. Fast det där ingenting är inte ingenting, tvärtom, det är ett tomrum som hjärnan behöver för att bearbeta allt vi själva gör, är och känner – inte fylla med yttre intryck. Jag ser det så tydligt nu. Jag känner det så väl. hjärnan behöver få vila från alla intryck som sker i den verkliga världen regelbundet, inte fyllas till varje liten grad av andras virtuella fragment. Resultatet blir just ett överbelamrat huvud med yttre intryck som inte kan ta hand om och sortera sina egna, vilket bildar just det där vanliga tillståndet av att inte vara närvarande.

Ändå vill jag ha social media i mitt liv. Jag älskar det. Jag älskar hur jag tack vare det har ”hittat hem” i en djupare mening tack vare att jag mött så många vars energi klickar med min egen. Jag vill bara lära mig att simma, slippa drunkna gång på gång i användandets baksida. Skapa bättre vanor och framförallt förstå mig på mina gränser, när och hur jag bäst använder social media. Och hur jag kan vänja mig av vid att alltid ha telefonen nära till hands eller känna behovet av att ständigt vara nåbar. Det är mitt mål. Dessa 14 dagar var startskottet, nu väntar en spännande utveckling framåt för att förbli ”nykter”.

Några av mina egna riktlinjer till att börja med:

 1. Ta bort alla notiser från mobilen
 2. Avfölja de personer vars bilder inte ger mig en go känsla, och vara rätt kräsen med vad för innehåll jag väljer att fylla min hjärna med
 3. Jag sover alltid med mobilen på flygläge, jag vill försöka ha den kvar i det tills jag i alla fall ätit frukost
 4. Mitt mål är att kika in på exempelvis instagram och mail max en gång per dag.Ska försöka utforska vilken tidpunkt på dygnet som passar bäst. Nu råkar jag passande nog jobba med social media… Vilket såklart gör att mailen ibland behöver mer underhåll än så, men grejen är att jag desto mer behöver lära mig dra egna gränser för hur pass nåbar jag egentligen behöver vara. Betydligt mindre än jag inbillar mig.
 5. Möta de där vardagliga stunderna av tomrum, dvs de stunder jag vill fördriva (i kön till Ica och  på bussen etc) och vara i dem. Utan att försöka fylla det med mental stimulans i rädsla för tristess. My brain needs it! Det är trots allt där jag landar i mig själv.

Hoppas jag har lyckats så ett litet frö i dig med att våga se över ditt eget användande. Kanske till och med välja att aktivt försöka ”nyktra” till du med! Vilka känslor och tankar blir levande i dig när du läser detta inlägg? Kommentera gärna! 🙂

6 reaktioner på ”Att låta hjärnan pausa från social media”

 1. Detta är så intressant och viktigt. Jag har börjat med att logga ut från instagram varje gång jag varit inne och kollat (enda sociala medier jag har) vilket gör stor skillnad på slösurfandet jag ägnade mig åt där tidigare. Dock så slutade appen på telefonen att fungera igår så nu har jag testat att avinstallera den där för att istället ha appen på ipaden, ipaden kollar jag oftast 1 gång/ dag vilket känns som en rimligt nivå. Det suger så otroligt mycket tid och energi med sociala medier känner jag, det finns FÖR mycket kul att följa så man spenderar mer och mer tid där. Jag brukar göra ett tankeexperiment som är ”från början”: varför skaffade jag instagram från början – jo för att följa mina närmaste vänner. Vad gör jag på instagram nu och stämmer det överens med grundtanken? Ja, nej, lite, kanske. Sen kan såklart anledningen ändras eftersom man utvecklas och kanske, som du, driver företag som behöver marknadsföras via sociala medier. Men syftet är viktigt. Aviseringar har jag aldrig på förutom på samtal och sms, de skapar en stress att kolla in omedelbart. Jag väljer själv när jag ska kolla sociala medier, när det passar mig. Därmed inte sagt att jag är nåt slags helgeon, jag slökollar insta väldigt ofta men det blir skillnad nu när jag inte har appen. Får ta med en bok istället 🙂

  1. Så himla bra tips att logga ut, så enkelt egentligen men otroligt bra! Tack snälla för att du delade med dig! Jag känner verkligen igen mig i dina tankar! Heja dig! Kram och ha en fantastisk dag! 🙂

 2. När jag fick min son i augusti så insåg jag vilket beroende jag hade till min mobil & ipad. Jag kom på mig själv flera gånger med att sträcka efter mobilen varje gång jag skulle amma, istället för att bara sitta och njuta av den mysiga stunden och dela den med min son istället för med mobilen. Efter det så gjorde jag som du och stängde av alla notiser, raderade spel & andra appar som bara tog upp onödig tid och lämnade telefonen i sovrummet istället för att ha den i fickan. Jag har en klocka på armen som säger till om det ringer eller kommer ett sms och det är de enda notiserna jag behöver. Har också slutat ligga och kolla på mobilen i sängen, sätter den på sleep mode på kvällen och lägger undan den innan jag ska krypa till sängs. Är ett av de bästa besluten jag tagit!

  1. Hej Ya Ting, det låter helt fantastiskt!!! Just att sitta och slösurfa när man exempelvis ammar tror jag är väldigt vanligt och svårt att vänja sig av med, Tack för att du delar med dig av din erfarenhet – det inspirerar! Ha en fantastisk dag!

 3. Visst är det en skön frihetskänsla att få distans till sociala medier! Det dagliga flödet av information påverkar en mer än man tror. Jag loggade ut under julledigheten för att vara mer närvarande och för att ladda batterierna för att samla ny inspiration till mina konton, men blev så positivt överraskad av lugnet som infann att jag inte vill logga in igen, just nu ligger mina konton ”på hyllan”! Nu tittar jag in på din blogg för jag är så otroligt chokladsugen, älskar att hämta inspiration här, men sen stänger jag ner igen och gör mitt bästa att vara IRL (och njuta av kladdkakan :)). Trevlig helg och stor kram <3

  1. Ja verkligen, helt fantastiskt befriande (men också lite läskigt med tanke på hur ovetandes vi ofta är av att det är detta vi går miste om). Det låter toppen att du fortsatt med pausen, du gör helt rätt! 😀 Åh mums med choklad, hoppas det smakar och att du får en underbar vecka! Stor kram <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top