Sy din egen ögonkudde med lavendel

Här kommer (enligt mig) årets bästa julklappstips – som du dessutom gör själv! Efter en yogaklass (eller när som helst man behöver slappna av) är det så otroligt underbart att få lägga sig ner och lägga en ögonkudde på sina ögon. Kudden ger ett lätt akupressur-tryck på ögonlocken som i sin tur gör att ögonrörelsen lugnas och påverkar hjärnans aktivitet så att du blir lugn och avslappnad. Lavendeldoften verkar aromaterapeutiskt och lugnar dina sinnen.

Dessa små kuddar säljs friskt på diverse yoga- och hälsobutiker, men kan framförallt sys ihop själv på ett ytterst hållbart sätt. Idag tänkte jag berätta hur! Själv har jag använt återvunnet tyg (kanske vilar ett gammalt örngott långt in i garderoben som kan få ett nytt liv?), vete direkt från mina morföräldrars gård och lavendelblommor från min fina vän Annas trädgård.

Du kan använda dem precis som de är, men även välja att kyla ner dem genom att lägga sem en stund i kylskåpet, eller göra dem varma genom att värma dem i micon i 30 sekunder. Här nedanför hittar du min diy-guide till hur du enkelt syr din egen!

Ps. Bor du i Söderköping? Tips! Kila in till den underbara yogastudion Studio Pausa och köp en färdig liten goding! ♥

ÖGONKUDDE
19 cm x 21 cm tyg (mät gärna ut måttet på ett pappersark)
tråd
2,5 dl ekologiskt vete / linfrön/ ris
valfritt! 1 tsk torkade lavendelblommor / några droppar eterisk olja från lavendel
symaskin
sax
några nålar

 1. Börja med att mäta och klippa ut tyg i storlek 19 cm x 21 cm.


2. Nåla sedan in ca 5 mm av den ena kortsidan.

3. Sy med raka stygn över den nålade kortsidan.

4. Vik därefter tyget på mitten så att långsida läggs mot långsida och nåla långsidan och den andra kortsidan. Den redan sydda kortsidan ska vara vänd utåt (se bild).

5. Sy med raka stygn över nålade sidor (långsidan och sista kortsidan).


6. Vänd påsen ut- och in. Ta gärna hjälp av en penna för att få ut allt tyg i kanterna.

7. Blanda vetet/linfrönen med de torkade lavendelblommorna/dropparna eterisk olja. Och fyll påsen med 2,5 dl. Nåla sedan igen öppningen.

8. Sista delen! Sy ihop öppningen med raka stygn. Glöm inte att köra fram och bakåt den första och sista cm av sträckan så att tråden fäster ordentligt.

Lycka till!

2 reaktioner på ”Sy din egen ögonkudde med lavendel”

 1. Superbra tips.
  Lite praktisk händighet och mycket nytta.
  Bra med tydliga instruktioner och bilder.

  Gillar extra det om att ta ett gammalt örngott eller liknande – på så vis återbrukas saker som inte skulle användas annars.

  Mer sådant här!

 2. Vilket bra och mysigt tips! Ska absolut göra en sådan och testa, för några år sedansydde jag massor av vetekuddar så jag har dels en halv säck med vete 😂😂, massa tygstuvsar plus torkad lavendel från trädgården! Kan också tipsa om att i år försöker vi skippa allt inslagspapper till julen för att istället använda tyg som jag bara klipper till med en sicksacksax i olika storlekar. Perfekt för stuvbitar det också 😊

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top